Bend-to-Assent®

Bend-to-Assent® (BTA®) - (om)buigen naar toestemming.

Met de BTA® methode leert u een andere, positieve manier van omgaan met uw hond. Uw hond zal, bij het zien of horen van een prikkel, bijvoorbeeld honden, mensen en andere dieren, zich bij u komen melden om eerst toestemming te vragen naar de prikkel toe te mogen, in plaats van zelf naar prikkel toe te gaan.

Het doel

Het doel van de BTA® methode is dat de hond, zowel aan de lijn als los van de lijn,  uit zichzelf toestemming bij u komt vragen of hij naar een prikkel toe mag. De hond kan geprikkeld zijn door bijvoorbeeld een hond, fietser, jogger. Het voordeel is vooral dat u de hond niet meer in de gaten hoeft te houden, niet meer hoeft te roepen en niet meer hoeft af te leiden, want uw hond komt uit zichzelf vertellen dat hij door iets geprikkeld wordt. Vervolgens vraagt uw hond toestemming om naar de prikkel (hond, fiets, jogger etc) toe te mogen en kunt u kiezen om de hond 'vrij' (toestemming) of 'vrij over' (geen toestemming) te geven.

 

 

Voor wie is deze methode geschikt?

De methode is geschikt voor eigenaren wiens hond:

 

Aan de lijn trekt

Doet wat hij zelf wilt

U  als eigenaar niet zit staan

Wegloopt

Agressief gedrag laat zien naar andere honden

Angstig is voor vreemde geluiden of omgevingen

Onzeker of angstig is naar mensen of andere honden

Opdringerig gedrag vertoont naar mensen en honden

Ongewenste jachtgedrag laat zien

Enzovoort.

 

Met de Bend-to-Assent® methode creëert u een band met uw hond voor het leven. De methode zal uw leven makkelijker maken en omdat het gebaseerd is  op de taal van de hond en zal de hond dit snel oppakken.  De hond is enthousiast en beleeft plezier aan de methode.

De voordelen

U krijgt het eigen initiatief van uw hond onder controle; De hond kiest er zelf voor eerst uw toestemming te komen vragen, alvorens er gewoon heen te gaan.

 

U hoeft niet meer te roepen naar uw hond; Het 'hier; commando  zult u niet meer nodig hebben, want uw hond komt gelijk naar u toe bij het zien van een prikkel om toestemming te vragen of hij erheen mag.

 

U hoeft de omgeving niet steeds in de gaten te houden; de meeste honden zien eerder dan de eigenaar wat er gaat gebeuren. Een fietser die plots de bocht omkomt, een hond die dichterbij komt, een jogger die voorbij rent, enz. Waar u nu ogen in uw achterhoofd moet hebben om de omgeving goed in de gaten te houden, doet voortaan uw hond dit voor u. Met dat verschil dat hij het u komt melden als hij wat ziet.

 

Het trekken aan de riem is voorbij; De ‘vrij over’ oefening is de basisoefening van de methode. Met deze oefening leert uw hond niet meer te trekken aan de lijn. Hij komt met veel plezier netjes naast u lopen.

 

De band tussen u en uw hond wordt versterkt. Doordat u met uw hond op een fantastische manier samenwerkt, krijgt u een band met uw hond die zeer bijzonder is.

Elke hond vindt de Bend-to-Assent® methode geweldig!

Het leuke van de BTA® methode is dat elke hond het geweldig vindt! Het is een leermethode waarbij zowel de eigenaar als de hond op een vriendelijke, intensieve en belonende manier aan het werk worden gezet. Het is een fantastische manier om de band met je hond verder uit te bouwen, wat leidt tot een bijzondere samenwerking.

Enkele voorbeelden waarbij u de BTA® methode kunt inzetten

Uw hond gaat achter een fietser of jogger aan. U roept de hond hier, hij komt en u beloont de hond omdat hij netjes is gekomen. Toch blijft uw hond achter fietsers en joggers aan rennen. Hoe komt dat? Uw hond wordt indirect beloond voor het najagen van de fietser of jogger en er wordt hem niet verteld dat wat hij heeft gedaan niet mag. Met de BTA® methode leert u de hond om bij het zien van de fietser of jogger uit zichzelf naar u toe te komen, waarvoor u hem dan kunt belonen. U hoeft dus niet te roepen. Dit kunt u ook toepassen op andere prikkels zoals; auto’s, paarden, treinen, schapen, wandelaars, etc. Dit is wel zo veilig, ook voor uw hond!

 

Uw hond trekt aan de lijn. U heeft al van alles geprobeerd. Van blijven staan, afleiden, gebruik van hulpmiddelen zoals een halti, gentle leader of een tuigje tot corrigeren. Niets helpt, uw hond blijft maar trekken. De ‘vrij over’ oefening (belangrijkste onderdeel van de BTA® methode) is de perfecte manier om een hond op een leuke manier te leren dat hij niet mag trekken aan de lijn, maar dat hij netjes mee moet lopen.

 

Uw hond gaat zonder dat u het wilt toch het water in. Met de BTA® methode leert u uw hond toestemming te vragen alvorens hij te water gaat. Erg praktisch dus.

 

Uw hond is gek op andere honden? Met de BTA® methode leert u uw hond eerst toestemming aan u te vragen in plaats van op andere honden af te rennen.

 

Om een confrontatie te vermijden en/of een ander niet tot last te zijn, roepen eigenaren hun hond bij het zien van een andere hond vaak bij zich. Doordat de eigenaar de hond steeds bij zich roept geeft deze de hond, onbewust, het signaal dat er iets met de andere hond aan de hand zou kunnen zijn. De hond wordt hierdoor alert gemaakt op de andere hond en de kans is groot dat ongewenst gedrag ontstaat of toeneemt.

 

Geen toestemming geven of uw hond alert maken op iets waar deze geen aandacht voor hoeft te hebben, betekent leiding uit handen geven; uw hond neemt het initiatief en bepaalt dus wat er gebeurt. In de natuur neemt de roedelleider altijd het initiatief en bewaakt de veiligheid; u dus! U bepaalt als roedelleider of dat wat uw pad kruist, kwaad kan. Wanneer u daar angstig of onzeker mee omgaat, voelt uw hond dat. Vanuit dat perspectief is het voor uw hond prettig om te weten wat er van hem verwacht wordt. Als een hond dit leiderschap mist zal hij het initiatief moeten nemen. Uw hond wordt hierdoor dus in een ranghogere positie gedwongen. Zonder leider is er geen rust in de roedel.

 

Vanuit deze onduidelijke rangorde kunnen vervelende situaties ontstaan zoals: trekken aan de lijn, ongehoorzaamheid, weglopen naar andere honden, uitvallen aan de lijn, opspringen, najagen van fietsers, joggers enzovoort.

 

Wilt u dat uw hond sociaal verantwoord gedrag vertoont? Dan is de Bend-to-Assent® methode wat u zoekt.